Už v 60. letech minulého století existovaly vědecké důkazy o tom, že máslo je pro naše zdraví nesrovnatelně lepší.
Nicméně falešný chemický průmysl se dal dohromady se zaprodanou vědou (junk science), aby přesvědčili miliony lidí ke kupování rostlinných tuků.
Faktem je, že krmení všežravců jakými jsou psi či myši, u nich nevedlo k arterioskleróze. Naopak, ukazuje se, že lidé, kteří mají ve své stravě nejvyšší podíl nasycených tuků, mají zároveň nejnižší riziko onemocnění srdce.
Máslo je taková malá nutriční bomba
Máslo je jedno z nejzdravějších jídel na zemi, avšak v závislosti na druhu másla jaké konzumujete.Jedná se o velmi komplexní druh tuku obsahující přes 400 různých mastných kyselin a poměrně slušné množství v tuku rozpustných vitaminů (A, D, E a K).
Mastné kyseliny jsou více než jen zdroj energie. Některé z nich mají biologickou aktivitu.
Máslo nejen nesrovnatelně lépe chutná. Jde o přírodní produkt, který lidstvo konzumovalo nebo s jeho pomocí vařilo po celá staletí a to bez jakýchkoliv nepříznivých účinků na zdraví.
Tato látka je velmi populární i v odvětví doplňků stravy pro hubnutí. Studie také ukazují, že má poměrně silné účinky na zdraví.
Máslo vyrobené z mléka krav krmených čerstvou trávou jich obsahuje až 5 krát více než máslo od krav odchovaných na krmných směsích.
Stručné srovnání másla a margarínu
Oproti tomu, částečně hydrogenované mastné kyseliny v margarínu ničí artérie a cévy. Snižují totiž dobrý cholesterol v krvi a zvyšují hladiny triglyceridů a lipoproteinů. Margaríny takto poškozují kardiovaskulární systém.Také snižují využití omega-3 mastných kyselin a prostaglandinů, které odstraňují krevní sraženiny.
Máslo z krav pasoucích se na zelené trávě má vyšší obsah omega-3 kyselin a vitamínu K2. Je proto ještě o něco více nutričně bohatší než běžné máslo.
Studie z roku 2010 porovnávala hladinu CLA (konjugovaná kyselina linolová) v tukových tkáních lidí, kteří prodělali srdeční infarkt se zdravými lidmi.
Úroveň mastných kyselin je spolehlivým indikátorem konzumace mléčných tuků. Testované subjekty byly rozděleny do 5 skupin – od nejnižší po nejvyšší úroveň CLA.
Zjistilo se, že plnotučné mléčné produkty snižovaly riziko srdečního infarktu. Lidé, kteří jedli mléčné produkty nejvíce, měli až o 49 % nižší výskyt infarktů ve srovnání s těmi, kteří jedli málo tuků.
Další články