Žijeme v době, kdy se o zdravé stravě mluví téměř všude. Dnes jsou v módě různé oleje, ať už olivový nebo kokosový, které nahradily vepřové sádlo, klasické máslo, případně obyčejný olej.
Naše babičky však kdysi olivový ani kokosový olej neznali, ale i tak dokázali vařit chutně a strava obsahovala všechny důležité látky, které naše tělo potřebovalo.
Zima je tady za chvíli a i lékaři doporučují věnovat pozornost živočišným produktům, které mohou být bezpečně použity na prevenci nemocí a boj s infekcemi. Jedním takovým produktem je i čerstvá slanina.
Výhody masti
Mast resp. tuk obsahuje velké množství vitamínů A, D, E a navíc i karoten. Tento druh tuku pomáhá udržovat váš imunitní systém a zlepšuje celkové fungování těla, a to zejména v chladném období.
O tom, že mast či tuk jsou škodlivé, se vede mnoho debat a vznikly i mnohé "legendy", kterým stále věříme, ale nejsou pravdivé. Dnes se pokusíme některé tyto mýty odvrátit.
Sádlo je odpovědné za obezitu
Toto není pravda. Mast, tak i jiné produkty, má negativní vliv na lidský organismus jedině v nadměrném množství. Pokud to řeknu zjednodušeně, museli byste denně sníst kilo slaniny, aby se na vás začaly projevovat nějaké negativní účinky. Zdraví lidé, kteří jedí tuk, netrpí problémy trávicího traktu, jater a ledvin. Průměrný člověk by měl sníst denně 10-30 gramů tuku.
Mast je velmi těžká na žaludek
Další z mýtů, kterým stále věříme. U zdravých lidí mast, nebo tedy tuk, nezpůsobuje žádné zažívací potíže. Tuk je po pravdě pro náš organismus užitečný, a to iz důvodu, že taje při teplotě našeho vnitřního prostředí. Stojí za zmínku, že pozor by si měli dávat hlavně lidé, kteří trpí problémy s nadměrnou tvorbou žluči.
Sádlo se nám ukládá jako podkožní tuk
A kdo řekl, že je to špatné? Podkožní tuk je vlastně jedinečná struktura, v níž se nachází bohatá zásoba vzácné kyseliny arachidonové. Tato látka je pro naše tělo nezbytná, protože bez ní tělo nedokáže "zformulovat" jakousi imunitní odpověď na nějaký podnět. Tato kyselina je důležitá i pro správný metabolismus a zdravý podíl cholesterolu v těle.
Tuk obsahuje velké množství cholesterolu
Stejně jako u jakéhokoliv produktu živočišného původu, tuk obsahuje cholesterol. Tento obsah však není tak velký jako jsme si možná dosud mysleli. Pro srovnání: v 100 gramech slaniny se nachází cca 1120 miligramů cholesterolu. Nemusíte se však bát. Lékaři už potvrdili, že množství cholesterolu v krvi nezávisí na množství tuku, který zkonzumujete. Mnohem důležitější je samotný metabolismus cholesterolu. Tělo má získávat co nejvíce živin a správně je recyklovat. Právě při tomto procesu pomáhají kyseliny obsažené v tuku, a to je kyselina linolová a kyselina arachidonová.
Chléb se sádlem je ta nejhorší kombinace
Kupodivu, ani toto není pravda. Tato kombinace je pro naše tělo velmi prospěšná. Oba produkty mají na naše tělo dobré účinky, ale za předpokladu, že jsme zdraví. Pro ty, kteří se snaží shodit pár kilo je tuk také prospěšný. V malých množstvích je totiž skvělým zdrojem energie například před cvičením. Vezměte si, že když v minulosti jeli chlapi například pracovat do lesa se dřevem, vždy měli u sebe krajíc chleba a slaninu. Přestože takový pokrm konzumovali poměrně často, měli dostatek energie, síly, byli zdraví a měli dobrou imunitu.
Další články