Víte, co se stane s vaším tělem, když na noc namočíte mandle a ráno je sníte? Tohle vás překvapí

Zamýšleli jste se někdy nad tím, proč nám naše babičky řadí na noc namáčet mandle?
Je tomu proto, protože pokud jsou namočené, nabízejí našemu tělu zdravotní přínosy, o kterých se vám dosud možná ani jen nezdálo.
Jsou totiž plné esenciálních vitaminů a minerálů jako vitamin E, zinek, vápník, hořčík, omega-3 mastné kyseliny a mnohé další.
Když dojde na vaše zdraví, mandle s ním dokáží udělat malé zázraky.
Proč jsou ke konzumaci lepší máčené než suché mandle?
Zřejmě jste se pozastavili nad tím, jaký je rozdíl mezi namáčením a suchými mandlemi. I když se to na první pohled nezdá, rozdíl je velký.
Konkrétně v těchto dvou bodech:
1. Suché mandle obsahují enzymové inhibitory, které chrání semena až do doby vhodné na klíčení, když mají dostatek vláhy.
Tyto látky mohou blokovat enzymy ve vašich střevech. Po namočení se uvedené látky deaktivují.
2. Konzumace namočených mandlí dělá trávení jednodušším a efektivnějším. Pro tělo je tak k dispozici větší množství živin, které mandle obsahují.
Ve skutečnosti toto platí nejen pro mandle, ale pro všechny ostatní ořechy a semena.
Co s vaším tělem udělá konzumace pouze 4 namočených mandlí denně
Teď se už ale pojďme blíže podívat na to, jaké zdravotní přínosy nabízí pravidelná konzumace již tak malého množství, jako jsou 4 namočené mandle každý den:
Zdravé srdce
Mononenasycené tuky, bílkoviny a draslík nacházející se v mandlích jsou extra přínosné pro vaše srdce.
Vitamin E také snižuje riziko chronických onemocnění srdce. Hořčík vás zase chrání před akutním srdečním infarktem.
Mandle navíc mají schopnost snižovat záněty, které poškozují cévy a tepny.
Zvýšená energie
Každodenní konzumace pár mandlí je nejlepším způsobem, jak si zvýšit energetickou úroveň.
Mangan, měď a riboflavin z mandlí pomáhají zvyšovat produkci energie a rychlost vašeho metabolismu.
Snížení cholesterolu
Mandle se řadí mezi nejlepší potraviny na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Je to díky již zmíněnému vitaminu E a vápníku.
Zvýšení mozkových funkcí
Mandle jsou zdrojem více živin, které pomáhají k rozvoji zdravého a výkonného mozku.
Jde například o látku L-karnitin, který zvyšuje mozkovou aktivitu a pomáhá vytvářet nová nervová propojení, což zlepšuje paměť a snižuje riziko Alzheimerovy choroby.
Zdravé kostí
Minerály jako vápník, hořčík a fosfor z mandlí prospívají zdraví kostí.
Navíc, fosfor nejen podporuje kosti, ale i účinně předchází vzniku osteoporózy.
Regulace krevního tlaku
Draslík přítomen v mandlích přispívá k regulování krevního tlaku a brání jeho zvyšování.
Nízký obsah sodíku zase pomáhá kontrolovat přílišnou fluktuaci krevního tlaku.
Předcházení rakovině
Je prokázáno, že pravidelná konzumace mandlí snižuje riziko rakoviny tlustého střeva tím, že zlepšuje průchodnost střev, aby v nich potrava nezahnívala a netvořily se z ní toxiny.
Kromě toho mandle obsahují i vitamin B17, který je známý svými mocnými protirakovinnými účinky.
Další články
loading...

Další články

loading...
Komentáře
loading...