Věděli jste, že jeden z vašich nejoblíbenějších výrobků může obsahovat škodlivé látky?
Párky v rohlíku jsou docela populárním jídlem i v našich končinách. Dáváme si je k snídani, svačinu, či večeři. No co se všechno skrývá v tomto oblíbeném jídle, nám bývá mnohdy utajeny.
Tradiční párek bývá vyroben z kuřecího, hovězího nebo vepřového masa. Určitě tušíte, že toto maso není nejkvalitnější. Silný mlýnek umele chrupavky, nohy, kůži a leccos jiného. Ale to není hlavní důvod, proč vyřadit párky z vašeho jídelníčku. Aby se totiž dosáhlo požadované chuť, přidávají se do tohoto výrobku složky jako například sojový škrob, glutamát sodný, soli a mnoho dalších ingrediencí.
Proč jsou párky růžové
Přídavné látky se postarají nejen o tu správnou chuť, ale i barvu. Aby byly párky pěkně růžové, zamícháváme se do nich barvivo vyrobené z částí brouků nebo čpavek. A co je horší, většina z těchto “dobrot” nebývá uvedena na etiketě.
Karcinogenní jídlo
Nedávné studie prokázaly, že párky jsou extrémně nebezpečné pro naše zdraví, protože zvyšují pravděpodobnost, že onemocníte rakovinou jater až o 67%.
Kromě uvedených složek, které používají masokombináty, v tomto oblíbeném jídle najdete nebezpečné dusitany a dusičnany, které jsou jednou z hlavních příčin rakoviny žaludku, slinivky, ledvin a střev.
Cancer Institute provedla průzkum, který zjistil, že pouze jeden párek denně zvyšuje šance na získání rakoviny konečníku až o 21%.
Další články